İçeriğe geç

Çevik Dönüşüm ve Çevik Koçluk

Çeviklik ve Çevik Dönüşüm Nedir?

Çeviklik, belirsiz ve çalkantılı bir ortamda başarılı olmak için değişim yaratabilme ve değişime yanıt verebilme becerisidir. Çeviklik kendi başına bir hedef değildir, ancak bir şirketi birçok açıdan daha rekabetçi hale getirmeyi amaçlar.

Getirdiği bazı faydalar arasında aşağıdakiler sayılabilir:

  • Yeni ve değişen müşteri gereksinimleri ile daha hızlı pazara sunma süresi
  • Organizasyonel siloları ve bürokrasiyi ortadan kaldırarak veya azaltarak daha etkin takımlar yaratmak
  • Çalışan bağlılığını arttırmak – dijital dünyada ihtiyaç duyulan yetenekleri çekebilmek ve elde tutabilmek

Değişim, yanıt verebilirlik ve hızlı teslimat, günümüzün değişken piyasalarına uyum sağlamanın anahtarı olabilir. Birçok kuruluş bu becerilere ulaşmanın bir yolu olarak çevikliği arıyor ancak çeviklik parasını vererek satın alabileceğiniz bir alet çantası değildir.

Esnek bir kuruluş haline gelmek ve Çevik bir çalışma biçimine uyum sağlamak, zihniyet ve kültürde bir değişim gerektirir. İnsanların farklı şekilde iletişim kurması ve karar vermeleri; ekipler arasındaki işbirliğinin değişmesi ve yöneticilerin Çevik liderler haline gelmesi gerekecektir. 

Lineer olmamakla birlikte çevik dönüşüm geçiren kurumlar belli fazlardan geçebilirler. Bunlar arasında daha emekleme dönemi diyebileceğimiz dönüşüm ihtiyacının ortaya çıktığı, kurumda farkındalığın oluştuğu ve yönlerini bulmaya çalıştıkları bir dönem vardır. Sonrasında pilotlama dönemine geçilir ve yeni çalışma şekli ve kültürünün denemelerine başlanır. Bu aşama dönüşümün geleceği açısından çok kritiktir. Eğer kurum denemelerin başarılı geçtiğine kanaat eder ve devam etmek isterse; çevikliği kurumun kalanına yaymak için ölçeklendirme ve sürdürülebilirliğini sağlamak için güçlendirme safhalarına geçilir. 

Kurumsal dönüşümün kurgulanmasının yanında biraz önce bahsettiğim bu süreçlerin sağlıklı ilerleyebilmesi için 3 farklı türde hizmet sunuyorum:

Değişim Yönetimi

Değişim çabalarını desteklemek, değişim sürecinde liderlik etkisini ve çalışan katılımını en üst düzeye çıkarmak için dönüşüm iletişim ve işbirliği platformlarını tasarlıyoruz. Çevik dönüşümün hayata geçirilmesinde bir değişim yönetimi planının olması ve iyi uygulamaların hayata geçirilmesi dönüşüm çabalarını daha yüksek oranda başarıya götürecektir. Değişim yönetimi metodu olarak Prosci ADKAR® modelini kullanıyorum.

Prosci ADKAR® değişim yönetimi modeline uygun olarak hem takım seviyesinde hem de kurumsal seviyede bir iletişim ve dönüşüm planı çıkartılarak, aktivitelerin bu plan çerçevesinde hayata geçirilmesi, yapılacak dönüşümün başarısı için çok büyük katkı sağlayacaktır.

  • Awareness: Takımlarda ve organizasyonda farkındalık yaratılması
  • Desire: Dönüşüm ve Çevik çalışmaya karşı istek oluşturulması
  • Knowledge: Dahil olan kişilerin bilgi seviyelerinin arttırılması
  • Ability: Dahil olan kişilerin yetkinliklerinin geliştirilmesi
  • Reinforcement: Dönüşümün devamlılığını sağlayacak mekanizmanın kurgulanması

Organizasyonel Tasarım

Daha iyi işbirliği, hızlı karar alma, daha yüksek şeffaflık ve güçlü kurumsal uyumu teşvik etmek için organizasyonu iş hedeflerinin ihtiyaçlarına göre tasarlamak, kurumun iş çevikliğini sağlaması ve çevik takımların destekleyici bir ortamda çalışmalarını sağlamak için büyük önem arz ediyor. Bunu sağlayabilmek için organizasyondaki liderler ile birlikte çalışarak organizasyonda çevikliği destekleyecek yapılar kurmak için birlikte çalışıyoruz.

Çevik Koçluk – Agile Coaching

Bireylerin ve takımların çalışma şekillerini çevik zihniyete uyarlamak ve bir topluluk olarak karar verme, işbirliği kurma ve bağımlılık yönetimi yaklaşımlarını dönüştürerek onları daha etkili hale getirmeye çalışıyoruz. Takım değerlerini ve takım anlaşmasını hayata geçiriyor ve bir grup insanın bir takım haline gelmesi ile ilk adımları atmış oluyoruz.

Benim odak noktam çalıştığım takımların daha etkili hale gelmeleri ve sürekli iyileştirme kültürünü yaşatmaları için çevik yöntem ve pratikleri ve de en önemlisi çevik düşünce yapısını takım içerisinde yeşertmek.

Durumun ve anın ihtiyacına göre gerektiğinde koç, mentor, eğitmen, çevik yöntemler uzmanı, fasilitatör, işbirliği uzmanı gibi farklı şapkaları bürünerek takıma destek veriyorum.