İçeriğe geç

Profesyonel Koçluk Programları

Koçluk Nedir?

Uluslararası Koçluk Federasyonu tarafından koçluk, kişisel ve mesleki potansiyeli en üst düzeye çıkarmak için ilham veren, düşünmeye teşvik eden ve yaratıcı bir süreçte müşteri ve koç arasındaki ortaklık ilişkisi olarak tanımlamaktadır.

Koçlar her müşteriyi kendi hayatlarında ve çalışmalarında uzman olarak kabul eder ve her müşterinin yaratıcı, becerikli ve bütün olduğuna inanırlar. 

Bir kişi, grup veya takım olarak yandaki listede yer alan maddeler gibi birçok nedenden dolayı bir koçla çalışılabilir:

  • Kendinizi keşfetmek için adımlar atmak
  • Ulaşmak istediğiniz şeyleri keşfetmek, netleştirmek ve uyum sağlamak
  • Üreteceğiniz çözümleri ve stratejileri ortaya çıkarmak
  • Net ve açık bir şekilde seçimler yapabilmek
  • Sonuçlara ulaşmayı hızlandırma arzusu
  • İş ve yaşam denge eksikliğinin istenmeyen sonuçlar yaratması
  • Temel güçlü yanların belirlenmesiyle birlikte, bunlardan en iyi şekilde yararlanılması

3 Farklı Modelde Koçluk

Bire Bir Koçluk

Birebir  koçluk, kişisel ve profesyonel gelişimin en kişiye özel biçimidir. Gizlilik sözleşmemiz çerçevesinde, öz farkındalığınızı geliştirmek, kararlar almak ve kişisel etkinizi artırmak için birlikte çalışacağız. Bu çalışmanın, daha fazla kişisel ve profesyonel ilerleme ve etkinlik sağlamak için içgörüler üretmesini amaçlıyorum.

Yapacağımız ilk şey, üzerinde çalışacağımız orta vadeli bir hedef ve bir tempo belirlemek olacaktır. Bir ila dört haftada bir, bir araya gelerek sizin veya kuruluşunuzun stratejik çevik liderlik hedefleri doğrultusunda çalışırken belirli taktiksel zorlukların üstesinden gelmeye çalışacağız.

Hedefleriniz geniş kapsamlı olabilir. Örnek olarak: 

  • Liderlik duruşunu geliştirmek
  • Yeni bir rol için kendinizi konumlandırmak
  • Yeni bir pozisyona geçiş sürecini yönetmek
  • İlerlemenizin önündeki potansiyel engelleri keşfetmek
  • Yeni bir iş kurmak
  • Kişisel tatminin artırılması

Bire bir koçluk, öğrenme ve gelişimi eğitimin yapamayacağı şekilde hızlandırabilir. Bireyselleştirilmiş odaklanma, her liderin becerilerini ve yeteneklerini genişletmek için ihtiyaç duydukları farkındalığı ve içgörüyü oluşturmalarına yardımcı olur, böylece benzersiz potansiyellerini ortaya çıkarabilirler. Değerlendirme ve gelişim planları, duygusal zekayı geliştirmenin, stratejik düşünmeyi artırmanın ve yönetici duruşunu geliştirmenin anahtarıdır.

Çevik Rollere ve Liderlere Yönelik Grup Koçluğu

Grup Koçluğu; performanslarını artırmak, sorunları daha iyi anlamak, stratejiler ve eylem planları geliştirmek amacıyla deneyimlerini paylaşmak için düzenli olarak bir araya gelmeye karar veren aynı takımda veya kurumda olmayan ancak benzer alanlarda/rollerde çalışan 4-7 kişilik gruplar içinde uygulanır. Bu gruplar programın başından sonuna kadar birlikte çalışır ve ortak bir amaç doğrultusunda birbirlerinin bilgi, deneyim ve geri bildirimlerinden yararlanırlar. Grubun kolektif potansiyellerini ortaya çıkarmalarına ve kalıcı etkiler yaratmalarına yardımcı olan bir aktivitedir.

Her oturumda, grup, profesyonel bir koçun desteğiyle, üyelerinden birinin seçtiği bir konu ile veya önden belirlenmiş bir tema içinden seçilen bir konuda çalışabilir.

Özellikle çevik rollerde görev yapan Ürün Sahipleri, Scrum/Kanban Master’lar, Developer’lar ve Çevik Liderler için ayrı ayrı çıkartılmış tema’lar ve akış vardır. 

Takım Koçluğu

Takımlar, ideal olarak tanımlanmış rolleri ve belirlenebilir hedefleri olan, ortak bir amaç için bir araya gelmiş bir grup insandır. Genellikle bir bireyin başarabileceğinin ötesinde sonuçlar üretmesi beklenir. Bununla birlikte, takımların mücadele etmesi, zayıf sonuçlar üretmesi ve hatta tamamen başarısız olması yaygındır. Sıklıkla yararsız kalıplara ve çözülmemiş çatışmalara yenik düşerler ve çatışma kötü bir şey olmak zorunda değildir. Çatışma yaşamanın sağlıklı yöntemlerini öğrenmek, bir ekibin sunabileceği en iyi çözümleri ortaya çıkarabilir.

Takım koçluğu, takımların hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olurken, bağlılığı, takım sağlığını ve başarısını geliştiren sürdürülebilir bir ortam yaratır. Takım koçluğu süreci, takımların ortak bir amaç etrafında birleşmelerine, ilham verici bir vizyon oluşturmalarına, açıkça tanımlanmış rollerle sağlıklı ekip ilişkileri kurmalarına, sonuçların yanı sıra davranışlardan da sorumlu olmalarına ve ekip ve kurumsal hedefler doğrultusunda yapıcı kararlar almalarına yardımcı olur.